Søtpotetpannekaker

Lagd på havregryn & søtpotet - og smaker som en pumpkin spice latte i
pannekakeform! 🥞


Jeg vet ikke med deg, men jeg vil mye mye MYE heller vil spise så mange pannekaker jeg vil, enn å måtte begrense meg på grunn av innholdet. I hvert fall når pannekakene er minst like gode (om ikke like søte) som vanlige pannekaker.

Dessuten kjenner jeg meg “mettere” etter tre søtpotetpannekaker, enn jeg gjør etter seks vanlige, og jeg er mett lenge uten å bli tung og trett.

Det som tar tid, er å la søtpoteten få steke seg myk i ovnen - ca. 40 minutter avhengig av størrelsen.
Men det kan du gjøre noen dager i forveien, for eksempel på en hjemmekontor-dag. Etter at du har puréet søtpoteten, kan du oppbevare den i et Norgesglass, og sånn holder den seg fint til helga.

Resten tar bare 10 minutter å smelle sammen!


Ingredienser

  • 90 g store havregryn *

  • 2 store egg **

  • 2 dl søtpotetpuré

  • 2 ts bakepulver

  • 2 ts kanel

  • 1 ts kardemomme

  • 1 ss lønnesirup

  • 1 ss smeltet smør eller kokosolje ***

  • 2 ts eplesidereddik

  • 1 dl økologisk helmelk ****

  • Klype salt


  1. Bland havregryn, bakepulver, kanel og kardemomme i en food prosessor.
    - Har du ikke en food prosessor, kan du bruke havremel i stedet for havregryn.

  2. I en egen bolle eller deselitermål blander du melk og eplesider-eddik og setter til side. Da får du nemlig “buttermilk”! Den blir klumpete etter noen minutter, og det er sånn den skal være.

  3. Bland inn egg, melk, smeltet smør, lønnesirup og melkeblandingen din til food prosessoren.

  4. La pannen din bli varm før du begynner å steke, gjerne med en klump smør i panna.
    Tips: ikke bruk en stålpanne til å steke pannekaker, da setter de seg fast. Her er det bedre med non-stick.

Disse pannekakene blir litt skjørere enn vanlige pannekaker, og du må snu de litt varsomt, med en bred stekespade. Men hvem bryr seg egentlig - godt smaker de uavhengig av hvor pene de ser ut!


Topping

Da det ikke er spesielt mye proteiner i disse pannekakene (du kan selvfølgelig erstatte noe av havregrynet med proteinpulver uten smak), velger jeg stort sett cottage cheese, blandet med blåbærsyltetøy som topping. Gjerne med et lag mandelsmør under. SÅ. SYKT. DIGG.

  • Et lite hack til å lage eget syltetøy, er å kjøpe fryste bær som du bare slenger i en kjele, mens du steker pannekakene. Hell oppi et par ss med chiafrø og litt lønnesirup, så har du syltetøy helt uten tilsetningsstoffer. Det tar seriøst ikke mer enn 5 minutter, I promise!


*Havregryn: stort sett kjøper jeg Urkraft sitt havregryn som heter ‘Store Havregryn’, eller Kolonihagen sine ‘Økologiske Steel cut havregryn’. Steel cut betyr at de er kuttet i stedet for at de males, og er dermed mindre prosessert og havren bevarer mer av næringsstoffene sine - OG det er bedre for magen din.

**Egg: økologiske egg er det jeg velger når det ikke er eggmangel i landet (!), fordi blant annet hønene spiser naturlig fôr uten kjemikalier, og fordi hønene ofte har det bedre. En app jeg bruker er Dyrevernalliansen sin ‘Dyrevennlig’ app hvis jeg er usikker på hvilke egg jeg skal kjøpe.

***Smør: ‘Røros Smør’ både smaker bedre og er i tillegg lavpasteurisert og ikke-homogenisert. Kuene spiser gress, og får ikke antibioticaføde.

****Melk: her velger jeg stort sett også fra Rørosmeieriet, gjerne ‘Gårdsmjølk - lettmjølk’, som er ikke-homogenisert og lavpasteurisert. Det er litt vanskeligere å få tak i, men enkelte Meny butikker selger ‘HEILMELK’ fra Jerseymeieriet. Denne gården driver gressbasert husdyrproduksjon.





Forrige
Forrige

Cottage Cheese-pålegg

Neste
Neste

Egg- og spinatrull