Hva betyr “tidsavgrenset spisevindu”?
Å sette seg et tidsavgrenset spisevindu - at man spiser innenfor et bestemt tidspunkt - er kort og godt en måte å faste på.
Å faste vil si at man begrenser timene i døgnet man spiser, for å få de helsefordelene som følger av det å gi kroppen en pause mat og drikke.
Det finnes mange måter å faste på, korte faster, lange faster, “rene” faster og faste-etterligninger.
Periodisk faste, eller intermittent fasting, er en populær måte å faste på som innebærer at du setter deg et spisevindu, for eksempel 16:8. Det betyr at du faster i 16 timer, og spiser innenfor en 8-timers periode. Spiser du middag kl. 19:00 og det er ditt siste måltid, spiser du neste måltid kl. 11:00 dagen etter.
Jeg bruker timer på telefonen min, så jeg slipper å følge med selv. Fasten bryter jeg med proteiner først, gjerne et par kokte egg. Deretter fett også karbohydrater - for en blodsukkervennlig start på dagen!
Det å faste, er suuuuuperkontroversielt.
For noen som aldri har prøvd å faste, kan det høres veldig fanatisk ut. Og ikke minst innskrenkende å måtte drive å holde styr på hvilke timer du kan spise og ikke.
For meg har det vært helt motsatt.
Å spise til jeg blir god og mett etter en faste, har vært en enorm stor frihet, fremfor å måtte begrense mengden mat jeg spiser, flere ganger om dagen - som er viktig for en med naturlig stor appetitt.
I tillegg har det å faste gitt kroppen min tid og mulighet til å reparere og rydde opp i gamle celler og betennelser, og jeg sliter for eksempel ikke lenger med å være oppblåst, trett og forstoppet. Kronisk halsbrann er nå noe jeg bare opplever en gang innimellom, i stedet for hver eneste dag. Så fasting er noe som funker for meg, min livsstil og mine mål og verdier.
Hvorfor faste?
Det er mange grunner til at man velger å faste. Noen faster uten at det er noe man aktivt tenker over! Timene vi sover, er for eksempel en fasteperiode. Å drøye frokosten til lengre ut på dagen, er det mange som allerede gjør, kanskje fordi man ikke er sulten om morgenen.
Ved å avkorte timene i døgnet man spiser på, opplever mange at det er en fin måte å gå ned i vekt på, mens andre opplever at det er lettere å holde fokus og er klarere i hodet når man faster. Jeg opplever begge deler; nemlig at det er lettere å holde meg på en sunn vekt uten at det blir en litt usunn besettelse, samtidig som jeg ofte har mer energi og et klarere hode om morgenen, i timene før jeg bryter fasten.
Hvis du er litt nysgjerrig på hva fasting egentlig er, anbefaler jeg at du begynner med å se Andrew Huberman sin video på YouTube om fasting her!
Longevity science
Det er en hel haug med spennende vitenskap rundt fasting, og kosthold, og jeg lærer noe nytt både av egne erfaringer og bøker/podcaster/youtube-kanaler dedikert til fasting og kosthold, hver eneste dag.
“Longevity science” - vitenskapen om hvordan vi kan leve sunne og friske lengst mulig - er blitt et kjempepopulært tema, så har du lyst til å nerde litt med vitenskapen bak fasting, anbefaler jeg at du tar en titt i bok-bunken min!
Vitenskapen bak fasting, kort oppsummert:
Faste øker utskillelsen av veksthormon. Dette blir produsert når vi sover og bidrar blant annet til fettforbrenning, vedlikehold av muskelmasse og cellereparasjon.
Å faste starter det som heter “autofagi”, som betyr (morbid nok) “selvspising”. Det er cellenes søppelhåndteringssystem, og går veldig kort fortalt ut på at cellene våre spiser av seg selv. Prosessen går ut på at cellen bryter ned sitt eget avfall og bruker restene som nytt byggemateriale. Resirkuleringen som skjer ved autofagi er med på å forlenge cellenes levetid. En slik form for opprydning kan gjøre det mindre sannsynlig å utvikle sykdommer som blant annet kreft og demens senere i livet.
For meg, er fasting blitt et verktøy jeg bruker for å holde meg frisk og føle meg bra, på samme måte som sunn, grønn og ren mat er. Det handler om å utsette kroppen for små mengder stress, på samme måte som trening. Det er sunt, og gjør både kropp og hode sterkere og mer motstandsdyktig!
Ingen “one size fits all”
Jeg er ikke helsepersonell, og alt nytt du prøver som kan påvirke helsen din, bør man snakke med en lege om først, hvis du er usikker.
Jeg tror allikevel fasting kan være et godt virkemiddel for mange, både for å gå ned i vekt, for å holde seg frisk, lindre sykdom og betennelser i kroppen - og i det aller minste lære oss å bli ordentlig kjent med kroppen og signalene den prøver å sende oss. Når er du faktisk sulten, uavhengig av klokkeslettet? Hvilken mat bør akkurat du bør du styre unna, og hvordan føles det når kroppen vil ha noe, og ikke bare munnen og øynene?
🌟Noe av det viktigste jeg har lært, er at kroppen min alltid jobber for mitt ve og vel.
Behandler jeg den bra, med noen gode hverdagsrutiner, gjør den det samme tilbake!🌟